«Охматдит» частково відновлює роботу після ракетного обстрілу 8 липня, повідомляє міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Відновлювальні роботи розпочали наступного дня після атаки. Зокрема вже відновили електро- та водопостачання, корпуси лікарні під’єднали до тимчасових трансформаторів. У медзакладі працює система медичного газопостачання – є кисень, запрацювала система стисненого повітря. 

У лікарні також знову працюють лабораторія і центр крові. Крім того, функціонує відділення радіології – там продовжують опромінювати дітей, які почали цей процес ще до ракетної атаки Росії. Усі потужності відділення працюють «на повну».

Наразі фахівці планують якнайшвидше відновити критично важливі медичні послуги «Охматдиту» – операційний блок, відділення інтенсивної терапії та відділення дитячої офтальмології, урології і нейрохірургії. Для цього пацієнтів зі знищених корпусів переведуть у ті, що функціонують. 

Також проводять відновлювальні роботи всередині приміщень, фасад готують до ремонту. Ляшко зазначив, що доцільніше побудувати новий корпус замість зруйнованого та пошкодженого. «Паралельно вже триває робота з комплексної оцінки завданих збитків», – додає очільник МОЗ. 

Наступного тижня очікують перший дефективний акт щодо пошкоджень. «Охматдит» оголосить збір конкурсних пропозицій на виконання робіт з відновлення. «У понеділок-вівторок «Охматдит» обере компанію, яка буде реалізовувати будівельні роботи і тоді ми будемо чітко знати вартість і тривалість відновлення корпусу», – зазначають у міністерстві.

Уже сформували перелік медобладнання, яке потрібне для відновлення найнеобхідніших послуг. У списку понад 240 позицій орієнтовною вартістю 400 мільйонів гривень. Обладнання мають доставити в лікарню після завершення відновлення найновішого корпусу. 

Ляшко заявив, що загалом благодійники зібрали вже понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок «Охматдиту». Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень вже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес. У МОЗ визначили пріоритетні напрямки, куди спрямують донейти:

  • відновлення пошкоджених приміщень;
  • створення можливостей для надання критично важливих медпослуг;
  • будівництво нового корпусу.

   

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Загалом пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит». Росіяни повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень.

OSINT-аналітики підтвердили, що удар росіян по «Охматдиту» був цілеспрямованим. Корпус онкологічного відділення пошкодили ракетою Х-101. А розслідування Bellingcat почали блокувати в соцмережі Х. Користувачі не можуть перейти за посиланням й отримують попередження, що посилання може бути небезпечним.

Обкладинка й фото: Віктор Ляшко, МОЗ, ДСНС, Вероніка Муштай