Від будівлі-пам'ятки Центрального державного історичного архіву у Львові відколовся фрагмент стіни, повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Державний історичний архів, що на площі Соборній, 3-А, є пам’яткою архітектури національного значення.

Попередньо, стіна обвалилась через пошкодження конструкції стіни внаслідок нерівномірних осідань фундаментів. Додатково проведуть інженерні дослідження.

Виїзна комісія вирішила, що польський інститут «Полоніка» допоможе укріпити стіну. Це стане першочерговими протиаварійними роботами. 

Планують провести також геологічні й інженерні дослідження будівлі. Комісії з питань ТЕБ і НС виділили з міськбюджету 700 тисяч гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реставраційних (протиаварійних) робіт та проведення експертизи проєкту.

   

Напередодні представили проєкт відновлення зруйнованого внаслідок російського обстрілу музею Шухевича у Львові. Архітектори запропонували облаштувати освітній простір на місці закинутих господарських будівель. Там можна буде проводити заходи патріотичного виховання для молоді, історичні читання й збори пластунів. 

Фото й обкладинка: Львівська міська рада, Андрій Москаленко