Власники зруйнованого або пошкодженого житла на прифронтових територіях або в зонах активних бойових дій можуть подавати заявки на компенсації в межах програми «єВідновлення», повідомляє голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Відтепер комісії на місцях зможуть проводити обстеження знищених або пошкоджених об’єктів з урахуванням безпекової ситуації. Ці комісії створюють при органах місцевого самоврядування.

Запуск «єВідновлення» для власників, чиє житло розташоване біля зони бойових дій, відкладали протягом довгого часу. Комісіям було складно підтвердити факт пошкодження або руйнування житла.

Парламентарка також зазначила, що з «наступним розширенням програми» компенсації зможуть отримати мешканці тимчасово окупованих територій. 

Наразі приблизно 700 спецкомісій працює по Україні. Загалом українцям погодили компенсації на майже 20 мільярдів гривень у межах програми.

   

Українці можуть отримати компенсацію на відбудову повністю зруйнованого житла за програмою «єВідновлення». Дім можна відбудувати на власній земельній ділянці або будь-де на території України, крім тимчасово окупованих територій. Кошти зараховуватимуться траншами по 50% на картку «єВідновлення». Кошти з картки можна буде витратити лише в будівельних магазинах і в підрядників, що зареєструвались як учасники «єВідновлення».

Обкладинка: ДСНС