У Львові визнали повністю інклюзивними 38 закладів бізнесу, пише міська рада. Станом на 10 липня перевірили 140 таких закладів.

Повністю доступними вважають ті, що мають «вхід в нуль» або безбар’єрний вхід через пандус, інклюзивну вбиральню й інші необхідні елементи.

Заклади харчування, комунальні й соціальні установи в місті перевіряють на доступність працівники міськради, експерти з доступності й містяни на кріслах колісних. Вони міряють ширину дверей і порогів, висоту сходів й рецепції, перевіряють вбиральні й коректність маркування. Також враховують доступність території навколо закладу, чи є тактильна плитка й місця паркування для людей з інвалідністю. 

За словами ветерана й керівника абілітаційних програм Сергія Тітаренка, для людини на кріслі колісному важливо все: покриття дороги, понижені бордюри, пандус або підйомник, ширина дверей, наявність усіх необхідних елементів у вбиральні, зокрема можливість відчинити двері й зачинити їх за собою. 

Наприклад, якщо дверний отвір у закладі менше 90 сантиметрів, то людина на кріслі колісному не заїде; якщо сходинка вище 15 сантиметрів, то людина з протезом не зможе піднятися; якщо немає маркування сходів, ручок дверей, вимикачів, то люди з порушеннями зору не зможуть ними скористатися. 

Окрім того, інклюзивність передбачає доступ не лише для людей на кріслах колісних. Маломобільні групи людей – це також вагітні жінки, діти до 7 років, люди, які супроводжують їх, і люди, які користуються протезами, з порушенням зору, слуху. Інвалідність також буває прихованою, коли за зовнішніми ознаками її не можна визначити. 

За результатами перевірки комісія складає протокол і дає закладам час на його виконання. Усі інклюзивні заклади додають на онлайн-мапу

   

Раніше у Львові затвердили рекомендації для створення інклюзивного простору. Їх розробили не лише щодо облаштування доступності будівель, а й усієї територією довкола входу до них. Визначили вимоги до облаштування іклюзивності території біля будинку й пріоритетні матеріали для благоустрою.

Обкладинка й фото: Роман Балук