Петиція проти закриття міських річок у колектори набрала необхідні шість тисяч голосів для розгляду. На сайті Київради її зареєстували 8 липня, вона зібрала підписи за два дні.

У липні Київрада ухвалила за основу детальний план території (ДПТ) у межах бульвару Миколи Міхновського (раніше – бульвар Дружби Народів), вулиць Великої Васильківської, Євгена Коновальця, Володимиро-Либідської, Казимира Малевича, залізниці в Голосіївському районі Києва.

Зокрема, згідно з ДПТ річку Либідь планують загнати в колектор уздовж залізничних колій, а нагорі хочуть прокласти дорогу. Автори петиції вимагають затвердити план, який передбачає вивільнення й розвиткок давніх річок Києва.

Автори петиції кажуть, що закриття річки в колектор призведе до екологічних проблем на прилеглих територіях і неконтрольованих підтоплень. Оскільки закриття в бетон ускладнить очистку стоків, асфальтування знизить водопроникність ґрунту, що сприятиме підтопленням й аваріям навколо.

Крім того, відкрита вода й рослинність біля неї допомагають місту боротися зі спекою, а бетон випромінює в рази більше тепла, що сприяє перегріванню міста. Також відкриті й відновлені міські річки стають осередками комерції й бізнесу, що створює нові робочі місця й надходження до бюджету.

«В екосистемі річки Либідь уже утворені стабільні популяції різноманітних птахів, риб і рослин. Річка Либідь є частиною тисячолітньої історичної спадщини міста і його перших поселень. Закриття річки під землю суперечить культурним й історичним цінностям міста», – кажуть автори петиції.

 

У липні активісти звернулися до Київської міської прокуратури через рішення Київради засипати річку Либідь і забудувати памʼятки. Київрада під час засідання також передала під забудову чи знесення 6 обʼєктів. Зокрема, «Дворик з воронами» на вулиці Рейтарській, 9, де розташоване кафе «Каштан», передали у власність компанії Вагіфа Алієва.

Фото: «Цегла»