Росіяни зруйнували один і пошкодили ще чотири корпуси дитячої лікарні «Охматдит» унаслідок масованої ракетної атаки по Києву, повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Відомо про 27 загиблих загалом у Києві, серед них – чотири дитини, повідомили в ДСНС. Від удару постраждали 117 киян. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

UPD. Аварійно-рятувальні роботи на території «Охматдиту» завершили, повідомили в МВС України. Унаслідок атаки загинули дві людини, ще 32 отримали ушкодження. Вісьмох дітей госпіталізували.

UPD. Станом на 12:20 відомо про понад 50 поранених унаслідок ракетного обстрілу. 465 пацієнтів, які потребували планового лікування, обстежили й тимчасового виписали додму. Решту дітей доставили до лікарень Києва. У вцілілих будівлях «Охматдиту» на лікування залишили 68 пацієнтів.

У момент ракетної атаки в «Охматдиті» перебували понад 1000 пацієнтів і працівників лікарні. Роботу лікарні вивели з ладу на 80%, зазначив ВВС завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Олександр Лисиця.

Росіяни повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз, повідомляють у МОЗ. У старому хірургічному корпусі майже всі вікна вибиті, два хірургічні й соматичні відділення, відділення інтенсивної терапії й операційний блок зазнали пошкоджень.

У новому корпусі пошкодили 12 відділень: вісім хірургічних, пʼять онкологічних, дві реанімації, відділення радіології й променевої терапії. Також пошкодили єдину в країні онкогематологічну лабораторію.

«Охматдит» тимчасово не надаватиме медичні послуги пацієнтам за напрямами «Токсикологія» й «Невідкладна медична допомога». Травмпункт теж тимчасово призупинив роботу.

Унаслідок удару пошкодили корпус Центру дитячої кардіохірургії. За словами Ляшка, у момент атаки там проводили три операції на серці. 

Операційна в Центрі дитячої кардіохірургії Фото: Центр дитячої кардіохірургії

Евакуація пацієнтів

Наразі триває евакуація пацієнтів в інші медичні заклади. Мережа цих закладів сформована, місць вистачає, каже Ляшко. Зокрема, релокацією відділення трансплантації кісткового мозку займається його завідувач. Лисиця розповідає, що «це 20 тяжкохворих і понад 30 менш важких».

Однак говорити про відновлення роботи дитячого медзакладу зарано. «Головне зараз – врятувати життя, потім будемо вирішувати, як відновлювати і що для цього потрібно», – наголосив міністр охорони здоров’я.

На доручення президента уряд розглядає нові локації для переїзду працівників і пацієнтів «Охматдиту», заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Про наміри прийняти пацієнтів «Охматдиту» заявили у Вінницькій облраді. У Рівненській області готові два медзаклади, які приймуть пацієнтів за напрямами «Інтенсивна терапія», «Онкологія» й «Хірургія». За потреби розгорнуть 50 соматичних ліжок. Щонайменше 200 ліжко-місць для дітей з «Охматдиту» готові розгорнути в Одеській області, повідомив очільник облвійськадміністрації Олег Кіпер.

Міністр охорони здоров’я Німеччини заявив про намір евакуювати дітей за кордон. Наступний рятувальний рейс призначили на середу.

Начальник КОВА Руслан Кравченко зазначив, що вісім обласних і районних медичних закладів готові прийняти пацієнтів. Зокрема, розгорнули понад 400 ліжок.

Наразі евакуацію дітей з «Охматдиту» повністю завершили, повідомили в МОЗ України.

Розслідування ракетної атаки – Molfar

OSINT-аналітики Molfar встановили імена пілотів МІГів і російськових військових, які випустили ракети по лікарні «Охматдит» із військових частин 06987 аеродрому базування «Енгельс» і 33310 із «Шайковки». Фактчекінг підтвердив, що удар був цілеспрямованим.

У період з 10:29 по 12:57 Київ двічі масового атакували росіяни, унаслідок чого пошкодили два медзаклади: «Охматдит» і сімейну амбулаторію пологового будинку «Ісіда». По будівлі «Охматдиту» зафіксували кілька влучань. Новий корпус онкологічного відділення пошкодили ракетою Х-101, підтвердили в СБУ. 

   

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Загалом пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит». Під час повторного обстрілу також пошкодили будівлю медцентру «Ісіда». Унаслідок обстрілу в Києві постраждали 82 людини, загинули 22 особи, з них – лікарка «Охматдиту». 9 липня в Києві оголосили День жалоби.

Фото й обкладинка: ДСНС, Віктор Ляшко, Центр дитячої кардіохірургії