Фахівці із супроводу ветеранів зʼявляться в Україні, пише Міністерство у справах ветеранів.

Кабмін ухвалив постанову щодо фінансування проєкту: для цього виділяють 2 924 445 гривень. Проєкт працюватиме за принципом «рівний – рівному», а до обов’язків фахівців входитиме індивідуальний супровід ветеранів і членів їхніх сімей у межах переходу від військової служби до цивільного життя. Вони працюватимуть із ветеранами й демобілізованими по всій Україні.

Фацівці із супроводу, зокрема, консультуватимуть щодо питань працевлаштування, навчання, соціального захисту й реабілітації, поліпшення стану здоров’я й загалом реалізації прав і пільг у різних сферах, пояснюють у міністерстві. Пріоритетно на такі посади обиратимуть ветеранів, а також членів їхніх сімей і родин загиблих військових.

   

Середньостатистичний ветеран – це людина віком від 31 до 40 років (34,5%) або від 19 до 30 років (31%). Поки український ринок праці очікує на повернення до цивільного життя до трьох мільйонів ветеранів, більшість ветеранів (45,4%) вважає, що держава «скоріше не виконує» зобовʼязання перед колишніми військовими. 

Ми розпитали у ветеранів російсько-української війни, чи можлива адаптація після повернення з війська й чому цивільні мають звикати до життя в країні ветеранів.