Активісти звернулися до Київської міської прокуратури через рішення Київради засипати річку Либідь та забудувати пам'ятки.

Ідеться про рішення, які ухвалили під час останньої сесії. Тоді під забудову віддали «Дворик з воронами» на Рейтарській, лісопильню Сніжка, памʼятку архітектури на вулиці Сагайдачного й території Китаєва. Також вирішили засипати частину річки Либідь, щоб облаштувати заїзд до ТРЦ Ocean Mall.

Активісти подають звернення як ГО «Спадщина». «Але більш ефективно буде, якщо його також подадуть народні депутати», – пояснюють памʼяткозахисники й просять звернутися до народних депутатів, щоб вони також направили звернення про незаконність рішень Київради в прокуратуру. Якщо такий варіант не спрацює, за юридичним супроводом майбутньої справи активісти будуть звертатися до юристів. 

   

На засіданні в березні Київрада передала під забудову історичні будівлі в Пилипівському провулку, колишню ткацьку фабрику 1895 року на вулиці Малевича, 86 (Вагіфу Алієву), садибу Уляни Богданович на вулиці Малевича й флігель садиби Мекленбурга. 

А в листопаді 2023 року Київрада передала під забудову 200-річні майстерні річкового порту на Набережно-Хрещатицькій, 13–15. Будівля колишніх майстерень річкового порту була збудована в 1822 році і є останнім збереженим зразком забудови набережної того періоду.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов