Групу оперативного реагування на пошкодження Росією об’єктів культурної спадщини створили в Харкові, повідомив архітектор-реставратор Віктор Дворніков агенції «Укрінформ».

До групи увійшли експерти з архітектурної реставрації, інженери-конструктори, очільники профільних департаментів міськради та обласних департаментів культури й архітектури. 

Група буде оперативно ухвалювати рішення щодо збереження об’єктів, які росіяни пошкодили внаслідок атак. «А також працюватимемо над порятунком окремих елементів і фрагментів об’єктів із подальшим і збереженням», – зазначає Дворніков.

Після ударів РФ по пам’ятках культури наслідки усувають так само, як і в звичайних будинках – залишки конструкцій і будівельне сміття вивозять, пошкоджені частини обвалюють спецтехнікою, щоб не ті впали на людей.

Наразі диференційованого підходу щодо розбору пам’яток та прибирання наслідків російських обстрілів немає ніде в Україні. «Тому одним із напрямків роботи опергрупи й буде правильніше поводження з рештками конструкцій», – пояснює архітектор. Створення групи напрацювалося протягом року. 

Унаслідок збройної агресії РФ у Харкові зруйновано або пошкоджено понад 350 пам’яток архітектури і ще приблизно сто об’єктів, які офіційно не внесені до реєстрів, але мають таку ж саму культурну цінність.

   

Понад 1000 пам’яток культурної спадщини знищили росіяни з початку повномасштабного вторгнення. У Мінкульті зазначили, що відновлювати їх почнуть після закінчення війни через посилену небезпеку. Наразі створили департамент з відновлення і реінтеграції деокупованих територій.