Уряд визначив, які медичні послуги потрібно буде оплачувати повністю, а які частково, пише МОЗ. Ідеться про ті, що не покривають програмою медичних гарантій. 

Рішення набуде чинності 1 січня 2025 року. Завдяки йому хочуть зробити медичну систему більш прозорою, а також систематизувати й унормувати фінансові надходження до медзакладів. 

Медичні послуги треба буде оплачувати повністю, якщо людина

  • Звертається без направлення лікаря. Окрім випадків, коли направлення на послугу не вимагається
  • Звертається за договорами з юридичними особами
  • Звертається в заклади охорони сектору безпеки й оборони та Державного управління справами, але не належить до прикріпленого переліку пацієнтів
  • Хоче отримати послуги, які не покриває програма державних гарантій

Медичні послуги треба буде оплачувати частково, якщо людина

  • Хоче отримати послугу за місцем проживання, але це не обумовлено її фізичним станом
  • Самостійно вибирає лікаря під час планового лікування в стаціонарі
  • Самостійно вибирає перебування в палаті з підвищеним рівнем комфорту й сервісу

Окрім цього, усі медзаклади мають опублікувати на своїх сайтах і розмістити на стендах у приміщеннях лікарень повну інформацію про платні медичні послуги і їхню вартість. Також потрібно вказати повний перелік безоплатних медичних послуг, що надають у межах програми державних гарантій.

Інформацію про надані послуги будуть вносити до електронної системи охорони здоров’я, а оплату за них проводитимуть лише в безготівковій формі. Тож гроші за платні послуги можна буде перерахувати лише на офіційний рахунок лікарні за чітко визначеним тарифом.

   

Уряд схвалив постанову, згідно з якою медичні дані будуть відображатися в застосунку «Дія». На першому етапі сервісу користувачі зможуть зареєструватися як пацієнт у центральній базі даних е-системи охорони здоров’я й самостійно подавати декларації про вибір лікаря. Також можна буде переглядати раніше подані декларації з лікарем або розірвати дійсну й змінити свої персональні дані, які є в центральній базі даних е-системи.

Обкладинка й фото: МОЗ