Київрада визначила 53 пам’ятники й знаки з радянськими наративами, які підлягають усуненню з публічного простору міста.

До «Переліку об’єктів, які пов’язані з історією, культурою Росії та СРСР і підлягають усуненню» ввійшли 30 об’єктів. Зокрема, пам’ятник «Радянський танк» на Берестейському проспекті, чотири башти від радянських танків, які розміщені на території київських шкіл, барельєф, який залишився після демонтажу пам’ятника Леніну біля станції метро «Театральна», а також три пам’ятники науковцю Івану Павлову.

Крім того, Київрада визначила 23 обʼєкти, які підлягають збереженню з вилученням окремих елементів композиції, корекції тексту або окремих його частин. Зокрема, на пам’ятнику радянським льотчикам на вулиці Лісовій пропонують викласти текст українською мовою, присвятивши його українським льотчикам, які загинули під час Другої світової війни.

Також на пам’ятнику, що присвячений викладачам і студентам КДХІ (Київський державний художній інститут), які загинули під час Великої Вітчизняної війни, замінять згадку про «Велику Вітчизняну війну» на «Другу світову війну», роки «1941–1945» – на «1939–1945», а формулювання «німецько-фашистські загарбники» – на «нацистські загарбники».

Також деталі замінять на пам’ятниках загиблим співробітникам трамвайного депо й учасникам оборони Києва в Голосіївському парку.

 

У грудні 2023 року демонтували памʼятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка в Києві. Також у листопаді демонтували памʼятник російському письменнику Олександрові Пушкіну на Берестейському проспекті.

   

У квітні Мінкульт скасував статус пам’ятки історії для Арки Свободи українського народу (колишньої Арки Дружби народів). Арка містить символіку російської імперської політики, а тому підлягає цілковитому демонтажу, пояснюють у міністерстві. Пізніше скульптурну композицію з козаками, присвячену Переяславській раді, під Аркою почали демонтувати.

Можливий демонтаж арки й памʼятників під нею обговорюють майже десяток років. У 2018 році на арці зʼявилася тріщина: так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у Росії. За день до повномасштабної війни редакція The Village Україна публікувала текст, де запитувала в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, що потрібно робити з Аркою дружби народів.

Обкладинка: Wadco2