Київрада ухвалила за основу детальний план території (ДПТ) у межах бульвару Дружби Народів, вулиць Великої Васильківської, Євгена Коновальця, Володимиро-Либідської, Казимира Малевича, залізниці в Голосіївському районі Києва, повідомляє «Націонал-Урбанізм».

Зокрема, згідно з ДПТ річку Либідь планують загнати в колектор вздовж залізничних колій, а нагорі хочуть прокласти дорогу. Відповідне рішення у Київраді пояснюють тим, що потрібно зняти навантаження з доріг центру для розвитку міста.

Проте створити дорогу на поверхні річки потрібно, щоб облаштувати заїзди до ТРЦ Ocean Mall, пише «Цегла». Також зазначають, що ДПТ розробила компанія Terra Project забудовника Вагіфа Алієва, який і будує ТРЦ Ocean Mall.

Уперше проєкт ДПТ в Голосіївському районі представили громадськості у 2019 році. Тоді повідомляли про плани будівництва дороги по руслу річки й закритого каналу загальною протяжністю 1,2 кілометра, пише «Хмарочос».

Автори проєкту пояснили рішення тим, що, зокрема, річку Либідь забруднює інтенсивний рух автомобільного й залізничного транспорту, через що нафтопродукти потрапляють у стоки з дощем і розталим снігом.

Але проєкт ДПТ ухвалили з правками. Зокрема, Київрада повинна створити робочу групу із залученням Київської організації спілки архітекторів для розроблення змін до Генплану й здійснити перевірку петиції «Про визнання долини річки Либідь зоною екологічного лиха» й міської програми екологічного благополуччя на 2022–2025 роки в частині благоустрою й екологічного оздоровлення басейну Либеді.

   

ТРЦ Ocean Mall поряд із «Літаючою тарілкою» на Либідській площі планують відкрити 1 вересня 2024 року. Ocean Mall, який мав стати «найбільшим ТРЦ в Україні» з площею 450 тисяч м², хотіли відкрити 1 грудня 2018 року.

У квітні стало відомо, що ТРЦ Ocean Mall зводять впритул до «Тарілки» на Либідській. Пізніше в Мінвідновленні повідомили, що памʼятка архітектури «Літаюча тарілка», що на вулиці Либідській, збереже свою автентичність і функцію поряд з проєктом ТРЦ.

«Тарілку» на Либідській визнали пам’яткою, але поряд готують запуск ТРЦ Ocean Mall. Що відбувається? Зібрали всю інформацію про будівництво ТРЦ поряд із «Тарілкою» з коментарями забудовників і візуалізаціями нового проєкту реставрації будівлі.

Обкладинка: «Цегла»