Висотність ЖК «Ріхерт&Парк», який можуть звести на вулиці Кирилівській, 35, на Подолі, має бути не більшою за 27 метрів згідно з Генпланом міста, коментує The Village країна очільниця департаменту охорони культурною спадщини Марина Соловйова.

Ділянка, про яку йдеться, розташована в центральному історичному ареалі. Оскільки зараз відсутні належним чином затверджені Мінкультом межі історичного ареалу Києва, до уваги беруть рішення Верховного суду. Згідно з ним, чинним є Генплан Києва до 2020 року, де визначено межі історичного ареалу.

Колишній очільник департаменту Олександр Никоряк ще в травні 2022 року затвердив документи, які дали б змогу збільшити висотність на території пам’ятки «Історичний ландшафт Київських гір і долини ріки Дніпро». Згідно з цим рішенням, висоту забудови дали б змогу збільшити в деяких зонах – до 42 метрів. Тоді в ДОКС відповіли, що виняток зробили лише для Кирилівської, 35. Саме за цією адресою будуть зводити «Ріхерт&Парк». Активісти звертали увагу, що така висотність може створити прецедент для інших забудов Подолу, як-от «Будинок-монстр».

Після того, як Никоряка звільнили, а департамент очолила Марина Солойова, питання щодо висотності на території пам’ятки розглянули на консультаційній раді при ДОКС. Рада рекомендувала повернулися до режимів 2019 року й визначила, що необхідно розробити нову науково-проєктну документацію. Утім зараз цього зробити не можуть, бо чекають на порядок, який має опрацювати Мінкульт, пояснює Соловйова. За її словами, цей порядок уже підготували, але ще мають затвердити в Кабміні. Під час розроблення науково-проєктної документації науковці мають дослідити, чи має бути висотність на території пам’ятки такою, як за Генпланом, чи, можливо, ще меншою. 

Що кажуть в A Development

Раніше концепція передбачала висотність до 42 метрів, але після консультацій із департаментом охорони культурної спадщини й розмов із громадськістю її обмежили до 36 метрів, каже в коментарі The Village Україна власник A Development Олексій Баранов. Планують будувати семиповерхові (до 27 метрів), дев’ятиповерхові й одинадцятиповерхові будинки (до 36 метрів). 

«Ми маємо всі наявні дозвільні документи, що передбачають можливість реалізовувати проєкт із граничною висотою в межах 42 метрів, але в результаті діалогу з локальними мешканцями ми пішли назустріч їх запиту й знизили висотність у проєкті до 36 метрів», вважають в A Development. Імовірно, девелопер посилається на зміни в документах, що вніс ще ексочільник ДОКС Олександр Никоряк щодо збільшення висоти забудови на території памʼятки «Історичний ландшафт Київських гір і долини ріки Дніпро».

Представник девелопера також зазначає, що фасадні будівлі, які виходитимуть на Кирилівську, не будуть вищими за 27 метрів і не перевищуватимуть висоти труби заводу Ріхерта, яка має залишитися домінантою проєкту. Гора Юрковиця має висоту 166 метрів, а найвищі будинки в абсолютній межі досягають позначки в 136 метри, тобто Юрковиця на 30 метри вища за них, каже девелопер.

   

На території колишнього пивзаводу Ріхерта на Подолі планують побудувати житловий район «Ріхерт&Парк» площею понад 100 тисяч м². Це проєкт забудовника A Development, який уже оновив простір поблизу станції метро «Арсенальна», включно з гастромаркетом Kyiv Food Market.

Хоча девелопер обіцяє відреставрувати будівлю заводу Ріхерта й облаштувати власним коштом парк на Юрковиці, не всі жителі Подолу підтримують проєкт. Місцеві занепокоєні висотністю майбутнього ЖК в історичному ареалі, що за проєктом може сягати 36 метрів, а також можливим збільшенням навантаження на інфраструктуру району й говорять про вибіркове долучення громадськості до обговорення.

Разом із мешканцями Подолу, урбаністом, транспортним аналітиком, департаментом охорони культурної спадщини й забудовником A Development редакція The Village Україна розбиралася в деталях проєкту.