Київська міська рада планує передати земельну ділянку лісопильні Сніжка забудовнику «Форвард-А», проти якого вже відкрито провадження за руйнування пам’яток, повідомляє активіст Дмитро Перов.

У міській прокуратурі відкрили кримінальне провадження щодо умисного незаконного руйнування лісопильні Сніжка 1902 року, що розташована на вулиці Турівській, 29-А. 

20 червня голова Земельної комісії Михайло Терентьєв радив передати ділянку з історичною пам’яткою під будівництво ЖК. Відповідний проєкт рішення вже опублікували на сайті міськради. На пленарному засіданні 4 липня також розглянуть зміну цільового призначення ділянки.

   

Будівля лісопильні міщанина Сніжка зведена з київської жовтої цегли і є зразком традиційної забудови Подолу 19–20 століть. Будівля внесена до додатку рішення Київради щодо збереження історичних будівель, яким може загрожувати знищення чи пошкодження.

Лісопильню почали руйнувати ще у 2021 році, але восени 2023 року містяни завадили демонтажу. Тоді департамент територіального контролю Києва видав припис на зупинку робіт і демонтаж паркану, оскільки забудовник не мав жодних дозвільних документів. За фактом самоправства тоді активісти також подали звернення до Київської міської прокуратури. 

Станом на жовтень 2023 року забудовник не мав погоджень і дозволів від профільних відомств, контрольна картка на паркан була протермінованою, а проєкт забудови відсутнім, повідомляв активіст Дмитро Перов.

У травні 2024 року концепцію будівництва на місці історичної лісопильні міщанина Сніжка 1902 року погодила консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Будівництво ЖК також підтримала комісія з питань захисту культурної спадщини. Через незаконне погодження будівництва активісти подали звернення до Київської міської прокуратури.

Фото й обкладинка: Дмитро Перов