Проєкт першої черги будівництва Національного військового меморіального кладовища пройшов державну експертизу, повідомляє Мінветеранів.

Проєкт відповідає державним будівельним нормам, стандартам і правилам. У ньому дотрималися вимог щодо екологічності, надійності, довговічності й інклюзії, кажуть у міністерстві.

«Порушень санітарного й епідеміологічного благополуччя населення не виявили. Впливу на екологію немає», – каже виконувач обов’язків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Далі планують обрати підрядника за допомогою тендеру й отримати дозвід на виконання будівельних робіт. Військове кладовище планують побудувати в Гатненській територіальній громаді під Києвом.

У межах проєкту першої черги будівництва хочуть створити сектори поховань, монументи, меморіал, адміністративну будівлю, будинок трауру, господарську будівлю, а також пункт охорони, ангар, артезіанські свердловини, трансформаторні підстанції й котельні.

Крім того, планують створити зупинки громадського транспорту, насосну станцію, локальні очисні споруди, огорожі, резервуари й під’їзну дорогу. А також облаштувати зони рекреації, відкриті автостоянки, майданчики для збору твердих побутових відходів, підземні модульні системи збору сміття, інженерні мережі й інше.

 

Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. На розроблення проєкту детального плану території мали виділити близько пʼяти мільйонів гривень і віддати під забудову 140 гектарів землі.

Активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. 

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду шість тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

Про те, що Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні замість Лисої Гори, стало відомо в березні 2022-го. Розглядали також варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс).

Перші поховання планують проводити вже наприкінці літа – початку осені 2024 року. Утім, місцеві жителі висловлювлюються проти облаштування кладовища, оскільки вважають, що це може призвести до екологічної катастрофи. У міністерстві дали відповіді на запитання про те, чи дим від крематорію забрудить повітря, а також чи будівництво призведе до екологічної катастрофи.

 

Редакція The Village Україна поспілкувалася з історикинею, активісткою, культурною менеджеркою й керівницею патронатної служби «Азову» про роль військового цвинтаря, меморіалів і різні підходи до збереження пам’яті.

Фото: Мінветеранів