Електроенергію для Києва планують виробляти з твердих побутових відходів, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Київ прийняв доктрину енергетичної стійкості «Енергетичне відновлення: шлях до розподіленої когенерації», яка передбачає децентралізацію виробництва енергії й використання інших видів палива: водню, сонячної енергії, відходів. 

Кожну фракцію відходів планують використовувати для перероблення або для виробництва й електроенергії. 

На першому етапі будуть сортувати скло й пластик, які можна переробити. Далі на сортувальних станціях відділятимуть органічні відходи й франкцію, яку можна використати як паливо. На полігон потраплятиме «лише незначна» частина відходів, так звана інертна фракція, яка непридатна для перероблення.

Щороку в місті утворюється понад мільйон тонн твердих побутових відходів, у складі яких є висококалораційні фракція (SRF/RDF). Часта фракції може сягати 40%.

   

Напередодні в КМДА заявляли, що побудують ТЕЦ, які використовуватимуть сміття як паливо. Станції спорудять на обох берегах міста. «Для великих міст заміщення палива вирішує одразу дві проблеми – дефіцит енергії й проблему накопичення сміття», – кажуть у КМДА.