На Львівщині планують створити чотири пралісові памʼятки та парк-памʼятку садово-паркового мистецтва. Відповідне решення підтримала Комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради.

Пралісова пам'ятка природи – це окрема категорія природно-заповідного фонду, яку створюють для охорони лісових ділянок, що отримали статус пралісів та природних лісів.

Які пралісові памʼятки хочуть створити:

  • «Терлівська» у Самбірському районі. На території хочуть зберегти буковоялицеві угруповання віком від 91 до 135 років. Деякі дерева там досягли 110 сантиметрів у діаметрі.
  • «Під Плаєм» у Стрийському районі з буковими насадженнями віком від 131 до 196 років.
  • «Гостилівська» у Стрийському районі, щоб зберегти насадження віком від 116 до 166 років.
  • «Валечнина-Бердо» у Стрийському районі, де заповідатимуть букові насадження віком від 63 до 182 років. Деякі дерева там мають 124 сантиметрів у діаметрі.

Крім того, на території Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні хочуть створити парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва «Кульпарків». Парк хочуть створити, щоб зберегти зелену зону та ареали поширення птахів. Загальна площа обʼєкта становитиме 16,22 гектарів. Рішення щодо створення природоохоронних об’єктів має ухвалити Львівська обласна рада.

 

У Боярці, що під Києвом, вилікували 260-річний дуб, облаштувавши в ньому житло для кажанів та дрібних птахів у 2023 році. Дуб постраждав унаслідок буревію, і через його анатомічну ваду, що полягала в роздвоєнні стовбура, всередині дерева почав приховано розвиватися патогенний гриб.