Будинок Замкова, що стоїть на вулиці Франка, 26 поблизу Золотих воріт, може отримати статус пам’ятки, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Український інститут національної пам’яті визнав історичний будинок таким, що відповідає вимогам Закону про дерусифікацію.

«Проти вказаного категорично виступив прораб будівництва – Василь Дідус», – пише Перов. Взимку прораб збудував незаконну мансарду на будинку. Дідус зазначає, що будівля не має жодної історичної або архітектурної цінності, отже на на ній можна будувати.

   

Будинок на вулиці Франка, 26, звели на замовлення адвоката Окружного суду Київської губернії Семена Замкова у 1899 році. Потім його продали Івану Михайловському, який володів будівлею до націоналізації. У радянський час у будівлі розміщували комунальні квартири, а зараз тут розташовані комерційні приміщення й архів суду.

   

Будинок Замкова почали демонтувати для будівництва ТРЦ на початку грудня 2023 року, а наприкінці грудня – зводити надбудову. Тоді ж депутати земельної комісії Київради підтримали передавання ділянки, де розташований історичний будинок Замкова, в оренду компанії «Рент Менеджмент Інвест».

Забудовник позбавив статусу памʼятки будівлю на вулиці Франка, 26, щоб реконструювати її в ТРЦ. За фактом проведення незаконної перебудови відкрили кримінальне провадження, але забудовник продовжив руйнувати частину історичного будинку. Будівельники незаконно демонтували деревʼяні балки будівлі.

   

На початку лютого на Дмитра Перова відкрили кримінальне провадження за нібито перешкоджання незаконній надбудові історичного будинку на вулиці Франка. Про це його повідомив адвокат забудовника.

   

У березні 2024 року Мінкульт погодив незаконну надбудову на будинку Замкова та надав відповідний лист із роз’ясненням. Тоді ж Київрада частково підтримала петицію про повернення статусу пам’ятки будинку Замкова. Підтримали опрацювання історичної довідки та фотофіксацію будинку Департаментом культурної спадщини. Водночас Кличко вказав, що повернути будинку статус пам'ятки історії неможливо, оскільки він ніколи не мав його. 

фото й обкладинка: Дмитро Перов