Інсталяцію «Укриття від нетерпимості» відкрили на Софійській площі за ініціативи платформи «Різні.Рівні» та креативної агенції Ist group.

Мета проєкту – нагадати про необхідність підтримки законопроєкту, що посилює відповідальність за дискримінацію та злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості.

Інсталяція складається з однієї бетонної стіни, на якій написано «Укриття 5488». Решта стін створені з прозорого матеріалу, що ілюструє вразливість кожного та кожної, хто заходить всередину укриття, розповідають у команді.

«В Україні понад 61 00 укриттів, але жодного – від злочинів на ґрунті нетерпимості», – кажуть «Різні.Рівні». Усередині укриття організатори пропонують відчути «як це – бути незахищеним від ненависті інших».

Відвідати інсталяцію можна до кінця місяця. Організатори також закликають поширювати інформацію про законопроєкт і підписати відкритий лист до Верховної Ради.

Законопроєкт №5488 посилює відповідальність за злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості та дискримінації. Зокрема за ознаками віку, статі, раси, кольору шкіри, інвалідності, громадянства, сімейного та майнового стану, сексуальної орієнтації, мови. Наразі єдине покарання для нападників – штраф від 8,5 до 17 тисяч гривень.

   

Напередодні вночі побили ветерана колишнього військовослужбовця 32-ої ОМБр. Чоловік вигулював собаку, коли до нього підійшли троє людей й один з них «почав предʼявляти за зачіску», а тоді бити. Нападником виявився 17-річний студент коледжу, йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Фото: «Різні.Рівні»