Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який прирівнює електронний проїзний квиток до паперового.

Закон передбачає запровадження електронних квитків в автомобільному, наприклад в автобусах, та міському електричному транспорті. Також електронний квиток стає офіційним документом для перевезення пасажирів і багажу.

Законопроєкт розробили, щоб створити умови для автоматизованої системи оплати проїзду в міському транспорті. Водночас система обліку оплати проїзду потребує серверного обладнання і створення програмного забезпечення. Органи місцевого самоврядування можуть отримати доступ до відповідного сервісу програмного забезпечення за зверненням на транспортному порталі електронних послуг.

 

Львівщина офіційно стала першою областю, де у приміських та міжміських автобусах запрацювала безготівкова оплата за проїзд на всіх напрямках маршруту. Пасажирам потрібно прикласти до валідатора банківську картку чи будь-який пристрій з функцією NFC.

   

Київ уже понад п’ять років намагається впровадити безготівкову оплату в маршрутках. У травні 2022 року через збитковість перевезень приватні перевізники вирішили підвищити вартість проїзду до 15 гривень.