З 1 липня в центрі Варшави заборонять рух застарілих автомобілів, які забруднюють повітря, пише The Mayor.

Спершу заборона стосуватиметься дизельних автомобілів старше 18 років і бензинових авто старше 27 років, що становить близько 3% приватних автомобілів, які їздять у Варшаві. Згодом обмеження розширять і на інші види автівок.

Водночас обмеження не діятимуть для місцевих мешканців до 2028 року. Загалом до 2032 року планують заборонити пересуватись центром міста дизельним автівкам, яким понад 11 років, і бензиновим, яким понад 17 років.

«Зону чистого транспорту» планують створити в центральному районі міста. Вона матиме площу 37 км², охоплюватиме весь район Середмістя в центрі Варшави, а також частини районів Воля, Охота, Саска Кемпа, Грохув і Прага. Місцева влада вважає, що відповідні заходи призведуть до зменшення викидів оксиду азоту на 11% і твердих частинок на 20% на початку 2030-х років.

 

У лютому в Дубліні слідом за іншими європейськими столицями вирішили заборонити транзитний проїзд через центр міста. Це значить, що автівки можуть заїжджати в центр Дубліна, лише якщо це їхнє місце призначення.

   

Редакція The Village Україна разом із транспортними фахівцями (і за сумісництвом власниками авто) пояснювала, які переваги отримають водії від розвитку альтернативних способів переміщення.