Підприємства, установи, організації, які є сертифікованими операторами протимінної діяльності, зможуть бронювати до 100% саперів, про це повідомляють у Кабміні.

Відповідні зміни ухвалили до постанови №76 щодо бронювання військовозобов’язаних під час війни. За рішенням уряду бронюватимуть саперів, які входять до складу груп:

  • нетехнічного обстеження;
  • технічного обстеження;
  • очищення;
  • інспектування;
  • контролю якості.

«Ідеться про цивільних, які пройшли базову підготовку для пошуку мін і вибухонебезпечних предметів у полях», – ідеться в повідомленні Кабміну. Фахівців можуть забронювати незалежно від військово-облікової спеціальності, віку й військового звання. Бронювання можуть анулювати, якщо сапер не розміновував території протягом шести місяців. 

«На початок червня в Україні сертифіковано 42 оператори протимінної діяльності», – зазначають у Кабміні. У травні до гуманітарного розмінування залучили понад 2 тисячі фахівців, ще 1,9 тисячі – до оперативного реагування.

   

Напередодні 90% рятувальників і поліцейських забронювали від мобілізації. Решта фахівців, які підлягають мобілізації, можуть долучитися до бригади «Лють» або додатково створених трьох бойових бригад Національної поліції України.  

   

3 червня петиція про бронювання від мобілізації рятувальників і пожежників набрала понад 30 тисяч підписів необхідних для розгляду Кабміном. Її створили 31 травня 2024 року. Від мобілізації пропонували забронювати весь особовий склад пожежної охорони й служби надзвичайних ситуацій, склад оперативно-рятувальної служби й інших працівників цивільного захисту.

   

Закон щодо надання відстрочки від мобілізації працівникам ДСНС ухвалила Верховна Рада 8 листопада 2023 року, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Про те, що Кабмін може позбавити ДСНС бронювання від мобілізації, нардеп Олексій Гончаренко повідомив 1 червня.