В усіх районах Києва облаштують громадські простори для вшанування пам’яті загиблих військових російсько-української війни, пише заступниця голови КМДА Марина Хонда.

У кожному з таких просторів також планують встановити інтерактивні інформаційні дошки з іменами загиблих мешканців району, пояснює Хонда. За її словами, у 2023 році кількість клопотань щодо встановлення пам’ятних знаків становила 71% від загальної кількості, а протягом першого кварталу 2024 року збільшилася до 90%. 

Також із 2014 року на честь військових у Києві перейменували вже 60 вулиць, провулків, площ, скверів тощо. Це, зокрема, «Парк захисників України» й сквери «Спортсменів-захисників», «Саперів» й імені Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла.

«З одного боку, є запит суспільства на встановлення пам’ятників у звичному розумінні, з іншого, фахівці наголошують на їх імовірному травматичному впливі. Окрім цього, наразі на перейменування об’єкту іменем загиблого героя чи героїні претендує по кілька родин, а створювати умови конкуренції між родинами не припустимо», – коментує заступниця голови КМДА Марина Хонда.

   

Новий спрощений порядок встановлення меморіальних дошок уже діє в Києві. Згідно з ним повноваження щодо встановлення меморіальних дошок передали до райдержадміністрацій міста. Так хочуть пришвидшити ухвалення рішень, спростити процедуру й зробити її більш доступною для людей.

   

Раніше в КМДА повідомили, що встановлять в місті сітілайти для вшанування пам’яті загиблих киян-військових. Усього хочуть створити три такі інформаційні цифрові стенди. Їх встановлять, зокрема, на території Центрального парку культури і відпочинку, а саме біля меморіального комплексу Героїв-киян, які загинули за цілісність і незалежність України.