Україна офіційно починає перемовини про вступ до ЄС, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Одночасно з Україною перемовини про вступ вестиме також Молдова. «Це дуже хороша новина для народів України, Молдови й усього Європейського Союзу. Попереду чекає складний, але сповнений можливостей шлях», – коментує президентка ЄК у відеозверненні.

   

Статус кандидата на членство в ЄС Україна отримала 23 грудня 2022 року. Щоб відповідати критеріям кандидата, почали впроваджувати сім блоків реформ, зокрема антикорупційну й судову, реформу Конституційного Суду.

Наприкінці вересня 2023 року прем’єр-міністр заявив, що уряд повністю виконав рекомендації Єврокомісії щодо вступу України до ЄС. У листопаді стало відомо, що, за оцінкою Єврокомісії, Україна виконала чотири із семи потрібних кроків для початку переговорів. Далі Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС почати процес переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

Рекомендацію Європейської комісії ухвалили на саміті в Брюсселі 14 грудня. Під час ухвалення рішення прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан покинув залу. Він не залишив замість себе представника, як має бути за правилами, і водночас – не наклав вето на рішення, тож його ухвалили 26-ма голосами «за» й одним – «утримався».

На наступний день прем’єр Угорщини заявив, що він не наклав вето на рішення лише тому, що в нього буде ще багато можливостей заблокувати процес вступу України до ЄС. За його словами, він витратив вісім годин, намагаючись переконати інших лідерів ЄС не ухвалювати рішення, але цього не вдалося зробити.

Що має робити Україна в подальшому процесі вступу до ЄС, наскільки тривалим може цей процес і чи можливий він під час повномасштабної війни, редакція The Village Україна запитала в редактора «Європейської правди» й співавтора подкасту про міжнародну політику «Світ не sweet» Олега Павлюка.