Браму садиби Олександра Терещенка, що на вулиці Скоропадського, 7, почали планово реставрувати, пише активіст Дмитро Перов.

Останні кілька років від садиби відлущується тиньк (штукатурка), що погіршує її візуальне сприйняття, пояснює активіст.

Будинок у стилі неоренесансу з елементами необароко збудували 1898 року за проєктом архітектора Петра Бойцова. Він має статус памʼятки архітектури та містобудування місцевого значення. Також будівля є архітектурним акцентом перехресть вулиць Антоновича, Скоропадського й Терещенківської, з характерним для Києва перепадом висотності в рельєфі.

Окрім того, власник садиби Олександр Терещенко був членом Київського товариства охорони памʼятників старовини й мистецтва. «Тобто памʼяткоохоронцем на сучасний говір», – додає Перов.

   

Також на вулиці Тараса Шевченка розташована садиба Терещенків. Білий особняк побудували у 1874–1875 роках, і він є пам’яткою архітектури місцевого значення. У різний час у період 1879–1903 років у маєтку жила родина Терещенків – нащадків роду промисловців і меценатів.

У 2020 році департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив для садиби Терещенків проєкт «реставрації з пристосуванням під офісні приміщення». Захисники садиби Терещенків цей проєкт не схвалюють, адже він передбачає втручання в будівлю, яка є пам’яткою архітектури.

У червні 2021 року прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути будівлю в комунальну власність, відтоді тривав розгляд справи. Уже в грудні 2023 року садибу повернули у власність міста й планували відреставрувати.

Детально про будівлю й судовий процес довкола неї ми розповідали тут.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов