Київська міська прокуратура звернулася з позовом суду, щоби розірвати інвестиційний договір із власником і зупинити реконструкцію «Садиби Дмитрієва».

Договір уклали у 2010 році й тоді власник мав реконструювати вісім будинків, що на вулиці Хорива, 2 (А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З). Їх загальна площа становить 3110 м². Іще з 2007–2009 років вони перебувають в аварійному й непридатному для проживання стані.  

Водночас у 2014 році частина цих будівель отримала статус пам’яток архітектури місцевого значення, відтоді проводити їх реконструкцію заборонено законодавством. 

Утім станом на зараз власник досі не починав виконувати умови договору. У будівлях зруйновані й демонтовані дахи, розібрана частина перекриттів, частково відсутні вікна й двері. Через це прокуратура звернулася до суду з позовом, щоби розірвати договір. Там відкрили провадження й розгляд справи триває.

   

«Садиба Дмитрієва» – це комплекс будівель на вулиці Хорива, 2, збудований у 1830–1910-х роках. За словами Дмитра Перова, це останній архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі, що зберігся.

У 2010 році місто провело інвестиційний конкурс на реставрацію або реконструкцію будівель комплексу. Його виграла приватна компанія «Конвалія-Нерухомість».

У 2014-му «Садибу Дмитрієва» визнали пам’яткою архітектури місцевого значення. Але власник ініціював низку позовів і домігся, щоб садибу виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Київська міська прокуратура оскаржила ці рішення.

Потім прокуратура звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом про скасування реєстрації права власності «Конвалія-Нерухомість» на садибу. У прокуратурі зазначали, що компанія не виконала умови інвестиційного договору й у 2017 році незаконно зареєструвала право власності на будівлі.

Суд задовольнив позов прокуратури й на початку грудня 2021-го скасував право власності «Конвалія-Нерухомість» на садибу. Але судова тяганина на цьому не завершилася. Власник навіть виставив комплекс історичних будівель на продаж «під забудову». Тоді в п’яти будинках комплексу були частково або повністю знято дах, розібрано частину перекриттів, місцями відсутні вікна.

У травні 2023 року «Садибу Дмитрієва» повернули у власність киян після майже двох років судових процесів. Памʼятку архітектури відсудили в приватної компанії «Конвалія-Нерухомість». Це рішення Господарського суду міста Києва було остаточним.

Обкладинка й фото: Київська міська прокуратура, «Мапа реновації»