У «сірих» зонах почали вимикати світло, «особливо, коли час припадає на пікові години», повідомив гендиректор Yasno Сергій Коваленко. 

Вимкнення триватимуть мінімум 6–8 тижнів через дефіцит внутрішньої генерації електроенергії. «Він настільки критичний, що навіть імпорт не вирішує цієї проблеми», – пише Коваленко. Наразі Україна залежить від сонячної й вітрової генерації, тому суттєві коливання в системі відбуваються навіть у межах одного дня.

На атомних станціях тривають ремонтні роботи. Кілька тижнів працює нова схема розподілу електрики між регіонами, «що виключає фактор критичної інфраструктури», каже Коваленко.

У Києві графіки відключення світла розподіляються за шістьма групами. У «білій» зоні електроенергія повинна бути. Якщо світла немає, треба заповнити електронну заявку на сайті мереж. 

   

Напередодні графіки відключення електроенергії оновили для Києва й області. У Києві гарантовані відключення світла подовжили до чотирьох годин, можливі – до трьох годин. Максимальний час відключення електроенергії на добу становить 18 годин. 

   

Узимку світло можуть вимикати до 20 годин на добу, якщо РФ продовжить атакувати енергоінфраструктуру України, повідомляє BBC з посиланням на ДТЕК. Також очікують, що відключення будуть тривалішими влітку під час спеки, коли люди вмикатимуть кондиціонери.

   

Раніше Кабмін визначив перелік обʼєктів, де не вимикатимуть світло: заклади охорони здоровʼя, військові частини й ТЦК, органи державлади й правоохоронні органи. Інвентаризацію об’єктів критичної інфраструктури почали проводити 14 червня. Після перевірки перелік цих об’єктів оновили й від’єднали побутових споживачів від ліній критичної інфраструктури. Тепер лише в 4% будинків не вимикають світло.

   

Ми зібрали в одному тексті головні запитання про часи відключень електроенергії й блекауту: від підготовки Києва до холодної зими до експлейнера про українську енергетичну систему й лайфхаків із використання електроприладів.