Постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікації підтримала проєкт рішення про Комісію з питань погодження ескізів і локацій муралів у Києві.

Комісія діятиме відкрито й «враховуватиме численні фактори в процесі погодження нових муралів», кажуть у Київміськраді. 

Для погодження нових стінописів, художники мають розказати про мету й концепцію стінопису, його художню й культурну цінність, актуальність і соціальний вплив, гармонійне інтегрування в урбаністичний простір.

Комісія відхилятиме мурали, де буде присутня реклама. Також не погоджуватиме нанесення стінописів на фасади будівель, які є об’єктами культурної спадщини.

   

До складу комісії ввійдуть 15 осіб. Комісія може відхилити чи схвалити проєкт автора або надати йому рекомендації. Наприклад, мурали, присвячені постаті або події, можна наносити не раніше ніж за рік після історичної події чи смерті особи. У межах міста можна розмістити лише один такий мурал. Якщо пам’ять особи вже увічнена в іншій формі, мурал радитимуть не наносити.

   

У листопаді 2023 року КМДА у відповідь на петицію від громадськості тимчасово заборонила створювати в Києві нові мурали, поки не розроблять механізм погодження ескізів.