Терапевтичний сад у скандинавському стилі на Подолі планують відкрити в червні.

Терапевтичний сад розташований на площі 4500 м² у лісистій місцевості біля психіатричної лікарні імені Павлова в Подільському районі Києва. Його створили на основі данських і шведських досліджень, а також спроєктували за принципом дизайну здоровʼя в ландшафтній архітектурі.

Сад має окремі зони, пристосовані до різних потреб відвідувачів, зокрема для усамітнення, соціальної взаємодії й реабілітації. Він також облаштований для маломобільних людей.

Ініціативу очолює данський урбаніст, письменник, дизайнер Мікаель Колвілл-Андерсен. Його розробили в співпраці з українськими архітекторами й волонтерською групою, серед яких понад 1000 добровольців.

«Цей сад створений для того, щоб допомогти зцілити стрес, психічні травми й ПТСР. Використовуючи силу природи й скандинавські принципи сталого дизайну, сад має на меті також полегшити процес зцілення для людей, які постраждали від війни», – кажуть автори проєкту.

Офіційне відкриття відбудеться 27 червня за участі посла Данії в Україні Оле Егберга Міккельсена.

 

Данський містопланувальник Мікаель Колвілл-Андерсен займається ініціативою Bikes 4 Ukraine, яка збирає вживані велосипеди з Європи й відправляє в Україну.

Останні місяці велоурбаніст перебуває в Києві й працює над іншим проєктом – терапевтичним садом у скандинавському стилі, який він хоче організувати на Подолі. Редакція The Village Україна зустрілася з Колвіллом-Андерсеном у його орендованих апартаментах і розпитала про простір і чому це важливо.