Історичну будівлю, закриту рекламним банером, почали розбирати на вулиці Хмельницького, що біля Золотих воріт, помітив активіст Дмитро Перов.

Демонтувати рекламні розтяжки на історичних будівлях почали для виконання петиції. За такими полотнами забудовники продовжують знищувати історичні будівлі, зазначає автор петиції. На вулиці Хмельницького, 12 зняли рекламу букмекерських тоталізаторів, каже Перов.

За рекламною вивіскою побачили реальний стан Будинку Вольфсон 1884 року. Цей об’єкт є дійсною пам’яткою історія та архітектури місцевого значення. «Фасад будинку правого боку просвічується наскрізь, дах – розібрано», – зазначає Перов.

Активіст зазначив, що в будівлі двічі ставались пожежі – у 2014 та 2018 роках. Тоді будинок завісили великим банером. «Тепер ми бачили, що не дарма. Істотна частина пам’ятки вже розібрана. Встановити, коли відбувся демонтаж – важко», – пише Перов. 

Нині комплексом володіє забудовник Saga Development забудовника Андрія Вавриша. Компанія уже знесла будівлю «Київпроєкту», що знаходиться поруч, каже Перов. 

   

Рекламні банери на будівлях прикривають демонтаж об’єктів культурної спадщини. Зокрема, 6 квітня 2024 року сильний вітер зірвав фрагмент завіси на Андріївському узвозі, 24. З’ясувалося, що на місці будинку Всеволода Тарнавського тепер сучасна новобудова. Активісти створили петицію, щоб зняти рекламні полотна за якими знищують пам’ятки культурної спадщини. 

Уперше будівлю на Андріївському почали розбирати 12 вересня 2022 року. Роботи вдалося зупинити, однак будівля була значно пошкоджена: там демонтували частину головного фасаду першого й другого поверхів і почали розбирати внутрішні конструкції.

У вересні 2023 року маєток Тарнавського вдруге почали розбирати. Тоді в будівлі розібрали дах і залили нове перекриття з бетону. Незаконні будівельні роботи зупинили того ж дня через звернення активістів. У квітні 2024 року на місці маєтку облаштували бетонний моноліт, а також поклали нову цеглу. 

фото й обкладинка: Дмитро Перов