Книжку Вікторії Амеліної «Щоденник війни і правосуддя: Дивлячись на жінок, що дивляться на війну» випустять в американському видавництві Macmillan Publishers St. Martin’s Press, ідеться на сайті видавництва.

Книжка має вийти друком на початку 2025 року. Вона містить історії про українських жінок, які борються з російськими окупантами. «Серед цих героїнь Євгенія, відома юристка, яка стала військовою, Олександра, котра задокументувала десятки тисяч воєнних злочинів, і Юлія – бібліотекарка, яка допомогла розкрити викрадення й убивство автора дитячої книги», – ідеться в анотації.

Структура книжки змінювалася безліч разів, каже директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. Зрештою Вікторія Амеліна прийшла до документального письма, у якому поєднала записи зі щоденника, репортажні історії, розслідування, звіти польових місій, інтервʼю, есеї, історичні екскурсії й вірші.

Від початку було визначено, що книжка мала бути англійською, «щоб засвідчити для світу злочини й геноцид Росії проти українців», стверджує Тетяна Терен.

   

Вікторія Амеліна – українська письменниця й документаторка воєнних злочинів. Амеліна загинула 1 липня 2023 року через тяжкі поранення внаслідок російського удару по Краматорську 27 червня. У момент удару Вікторія перебувала в ресторані міста разом із делегацією колумбійськх журналістів і письменників.  

фото й обкладинка: Macmillan Publishers