ГО «Вікімедіа Україна» розпочала марафон написання статей кримськотатарською мовою Serbest Entsiklopediyа.

Долучитися до проєкту можуть охочі, які володіють кримськотатарською мовою. У межах марафону планують написати або поліпшувати вже наявні статті зі списку запропонованих, які розділили на тематичні групи.

Зокрема, планують доповнити тисячу статей, які повинні бути в усіх мовних розділах «Вікіпедії» і 250 статей, пов’язаних з Україною, Кримом, кримськотатарською культурою, традиціями, історичними персоналіями. 

Правила участі

  • усі статті повинні мати енциклопедичний характер;
  • тексти мають писати винятково учасники марафону, не порушуючи авторських прав;
  • усі твердження мают бути підкріплені джерелами.

Зареєструватися й дізнатися про деталі конкурсу можна за посиланням. 26 червня проведуть вебінар, на якому поділяться порадами, як писати, редагувати й оформлювати статті.

Наприкінці марафону організатори нагородять десятьох учасників, які зроблять найбільший внесок, призами й сувенірами.

   

«Вікіпедія» проводила акцію з написання статей про знищені пам’ятки України у квітні 2023 року. Дописували інформацію не лише про архітектурні памʼятки, а й про будівлі, де відбувалися історичні події.

   

В Україні створюють Національний корпус кримськотатарської мови. У межах проєкту зараз збирають друковані й онлайн-джерела кримськотатарською. Долучитися до створення корпусу можуть усі охочі за посиланням.

   

Курс із вивчення кримськотатарської запустили в Українському католицькому університеті. Окрім вивчення мови, пропонують ознайомитися з елементами кримськотатарської культури й екскурсію «мусульманським Львовом».