У ніч на 20 червня невідомі пошкодили могили військових Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла, Андрія «Джуса» Пільщикова й Павла Петриченка, повідомляє військовослужбовиця Аліна Михайлова.

Військові поховані на Аскольдовій могилі в Києві. На їхніх могилах поламали пам’ятні таблички, розбили лампадки й пошкодили державний прапор України. 

За фактом наруги Київська міська прокуратура почала розслідування й розшукує жінку, яка це зробила. Стаття передбачає позбавлення волі до 5 років (частина 2 статті 297 КК України).

UPD: Станом на 14:15 правоохоронці затримали 60-річну жінку, яку розшукували за фактом наруги над могилами українських захисників. Наразі з нею працюють правоохоронці.

UPD. Жінці, яка пошкодила могили військових у Києві, повідомили про підозру за частиною 3 статті 297 КК України (наруга над могилами захисників з хуліганських мотивів). Санкція статті передбачає до 7 років позбавлення волі.

UPD. За клопотанням слідчого, 60-річній жінці обрали запобіжний захід – її помістили до закладу з надання психологічної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку, строком до 60 днів.

 Прв  

Дмитро Коцюбайло загинув під Бахмутом 7 березня 2023 року. Він брав участь у російсько-українській війні з 2014 року, був командиром взводу добровольців, а потім – командиром роти. Отримав важке поранення в Пісках Донецької області, але після одужання повернувся на фронт. У березні 2016 року його призначили командиром першої окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі», яку згодом переформатували в батальйон.

   

Пілот 40-ї бригади тактичної авіації з позивним «Джус» загинув унаслідок авіакатастрофи на Житомирщині 25 серпня 2023 року. Екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39 зіткнулись у небі під час виконання бойового завдання. Тоді також загинули іще двоє пілотів.

   

Павло Петриченко був активістом й одним із засновників руху «Хто замовив Катю Гандзюк». Він також створив петицію про обмеження роботи онлайн-казино на час воєнного стану в Україні й був військовослужбовцем 59 бригади ЗСУ. Петриченко загинув 16 квітня на Донеччині під час виконання бойового завдання.

Обкладинка й фото: Київська міська прокуратура