Земельна комісія Київради під час засідання 19 червня підтримала будівництво ЖК на місці лісопильні Сніжка, повідомляє ГО «Спадщина».

Замість історичної будівлі 1902 року, що на вулиці Турівській, 29-А, ТОВ «Форвард-А» хоче побудувати багатоквартирний житловий будинок з об’єктами торгово-розважальної й ринкової інфраструктури. 

Забудовник іще з 2022 року намагається знести лісопильню без погоджувальних документів. Через це Київська міська прокуратура відкрила дві кримінальні справи: за частиною 2 статті 298 ККУ «Умисне нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури» і статтею 356 «Самоправство».

 

 

«Але це не справило враження на депутатів Київради. 18 із 18 присутніх членів комісії підтримали будівництво на місці памʼятки», – пояснюють активісти.

   

Будівля лісопильні міщанина Сніжка зведена з київської жовтої цегли і є зразком традиційної забудови Подолу 19–20 століть. Будівля внесена до додатку рішення Київради щодо збереження історичних будівель, яким може загрожувати знищення чи пошкодження.

Лісопильню почали руйнувати ще у 2021 році, але восени 2023 року містяни завадили демонтажу. Тоді департамент територіального контролю Києва видав припис на зупинку робіт і демонтаж паркану, оскільки забудовник не мав жодних дозвільних документів. За фактом самоправства тоді активісти також подали звернення до Київської міської прокуратури.

Станом на жовтень 2023 року забудовник не мав погоджень і дозволів від профільних відомств, контрольна картка на паркан була протермінованою, а проєкт забудови відсутнім, повідомляв активіст Дмитро Перов.

У травні 2024 року концепцію будівництва на місці історичної лісопильні міщанина Сніжка 1902 року погодила консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Через незаконне погодження будівництва активісти подали звернення до Київської міської прокуратури.

Обкладинка й фото: ГО «Спадщина»