Понад 14 мільярдів доларів потрібно для відновлення медичної системи, зокрема лікарень, у найближчі 10 років, повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. 

Загальні втрати медичної сфери від війни – це щонайменше 17,8 мільярда доларів, пояснює міністр, оскільки ідеться також про пошкоджені «швидкі» й вивезені обладнання й ліки.

Станом на зараз, за його словами, унаслідок атак РФ 1618 медзакладів пошкоджені і ще 214 зруйновані повністю й не підлягають відновленню. Найбільше їх у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Дніпропетровській, Херсонській і Запорізькій областях.

Водночас близько 880 медзакладів уже відновили з початку повномасштабної війни. Це лікарні на деокупованих територіях і ті, що зазнали незначних пошкоджень, мали вибиті вікна, зламану покрівля чи пошкоджений фасад.

   

Станом на серпень 2023 року понад 100 закладів охорони здоровʼя частково або повністю відбудували на Київщині після деокупації регіону. Їх відбудовують за новими підходами, які передбачають безбарʼєрність й інклюзивність.

Обкладинка: МОЗ