Прикордонний пункт «Ягодин – Дорогуськ» розширять до кінця серпня 2025 року, повідомляють у Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури.

Планують реорганізувати й оптимізувати транспортну схему, зокрема збудувати пішохідний перехід на пункті пропуску, а також звести додатковий вантажний термінал.

Крім будівництва пішохідного переходу, оптимізація транспортної схеми передбачає облаштування 20 смуг для вантажівок, 12 смуг для автівок і чотирьох смуг для автобусів.

Під час будівництва врахують гендерно чутливі й інклюзивні елементи дизайну, зокрема добре освітлені доріжки, окремі санітарні приміщення й спеціальні зони для жінок із дітьми й людей з інвалідністю, кажуть у Держагенстві відновлення.

Зараз цей пункт пропуску обробляє 340 вантажівок, 25 автобусів і 550 автомобілів протягом 12 годин. Нова інфраструктура підвищить пропускну спроможність КПП на 10–15%, очікують у Держагенстві (640 вантажівок, 50 автобусів і 10000 автівок протягом 12 годин). Пункт зможе працювати з річним потоком більше ніж 3,5 мільйона людей, додають у Держагенстві.

Держагентство разом із проєктом USAID «Економічна підтримка України» й субпідрядником проєкту Miyamoto International Ukraine уже завершили розроблення передпроєктної документації.

   

Загалом в Україні мають модернізувати 42 пункти пропуску до 2026 року. Для цього виділили 115 мільйонів доларів через проєкт USAID.

Обкладинка: Rakoon (Wikimedia Commons)