Озеро Віра на Південній Борщагівці, яке напередодні вкрилося плямами, почистять за допомогою машини амфібії Truxor, повідомляє КП «Плесо».


Після того, як на озері виявили плями, там узяли проби, щоби з’ясувати джерело забруднення. Згідно з результатами перевірки, вода не відповідає вимогам нормативних документів за показниками забарвленості, каламутності, запаху, біохімічного споживання кисню, а також за вмістом заліза, амонійного азоту (аміаку), сірководню й фенолів.

Утім, у більшій частині озера вода має середній клас небезпеки. Це негативно впливає на життєдіяльність живих організмів, але вони можуть мігрувати й виживати, кажуть у КП «Плесо». Але в місцях, де розташовані плями, вода високого класу небезпеки й згубна для живих організмів, уточнюють там.

У «Плесо» додають, що воду додаткову забруднює «цвітіння», бо синьо-зелені мікроводорості (ціанобактерії) саме перебувають у стадії вегетації.

Фахівці продовжують моніторити стан води в озері. «Невдовзі» обіцяють почати роботи з очищення акваторії: машину-амфібію використовують для очищення водойм від надлишкової рослинності, мулу й інших видів забруднень. Техніка може працювати у воді й на суші.

   

У лютому прокуратура почала розслідування щодо ймовірного зливу нафтопродуктів в озеро Кирилівське. У це озеро вже зливали нафтопродукти з дощової каналізації. Востаннє прокуратура Києва фіксувала це у 2021 році. Тоді забруднення зазнали поверхневі води каскаду озер Опечень.