У Львові біля 180-річного дуба обмежать паркування, повідомляє міська влада.

Ідеться про одне з найстаріших дерев Сихова, на проспекті Червоної Калини, 72, яке є памʼяткою природи місцевого значення. Дуб росте біля дороги й водії часто залишають біля нього свої автівки, що навантажує кореневу систему, пояснюють в управлінні екології та природних ресурсів ЛМР.

Обмежити паркування біля дерева запропонували місцеві мешканці. Так створять «буферну ділянку» й захистять його корені від пошкоджень. Змінити організацію дорожнього руху і встановити відповідні дорожні знаки там планують до 10 липня.

Статус пам’ятки природи місцевого значення дуб отримав наприкінці 2022 року. Загалом у Львові є 29 точкових ботанічних пам’яток природи місцевого значення, а на території громади – 221 багатовікове зелене насадження. 

   

У листопаді 2023 року в Боярці, що під Києвом, вилікували 260-річний дуб, облаштувавши в ньому житло для кажанів і дрібних птахів. Комірки для птахів і кажанів облаштували у відкритій порожнині. Там тварини зможуть мешкати найближчі 50–60 років, поки дерево затягуватиме рану.

Обкладинка й фото: Львівська міська рада