У київських МАФах заборонили продавати тютюн, а право на торгівлю надаватимуть через онлайн-аукціони, за відповідні зміни проголосувала Київрада. 

Тютюнові вироби

Проєкт рішення спочатку не містив доповнення про заборону торгівлі цигарками в МАФах. Під час засідання Київради правку вніс депутат Олександр Міщенко, інші депутати за неї проголосували. Згідно з правкою, у додатку №3 про допустимі цільові призначення МАФів прибрали слова «та підакцизних товарів» (тютюнових виробів).

Голова комітету з питань фінансів, податкової й митної політики Данило Гетманцев зазначає, що подібна норма є і в проєкті закону №10346, який напередодні підтримав комітет парламенту.

Як можна буде отримати право на торгівлю в МАФах

Оренда земельних для розміщення МАФів проходитиме через державні онлайн-аукціони «Prozorro. Продажі». За їхніми результатами, КП «Київ.Прозорро» укладатиме договори з орендарями, які отримали право оренди земельних ділянок строком на п’ять років із можливістю продовження.

Крім того, удосконалять процес розміщення терміналів, поштоматів, вендингових систем й електричних зарядок, уточнює директор департаменту територіального контролю Михайло Буділов.

Які можуть бути результати рішення

У Київраді очікують, що торги через електронні біржі збільшать доходи в бюджет міста в кілька разів. Орієнтовний дохід у 2026 році – близько одного мільярда гривень.

Також кількість МАФів має зменшитися в чотири або п’ять разів (з десяти до двох із половиною тисяч), зокрема біля станцій метро, основний магістралей, фасадів і зелених зон. Крім того, для МАФів створять єдиний архетип зовнішнього вигляду

Проєкт планують реалізовувати послідовно в різних районах Києва протягом двох років. Почнуть із Печерського району.

Буділов додає, що врахували громадську думку: в опитуванні в застосунку «Київ Цифровий», де взяли участь 58 000 киян, 74% проголосували за зменшення кількості МАФів, а 81% – за продаж права на розміщення на відкритих аукціонах.

 

Про те, що в Києві оновлять правила розміщення МАФів, стало відомо ще в березні. Ми розповідали, де заборонять встановлювати МАФи.