Архітектурне бюро Balbek Bureau додало Дніпропетровську область до онлайн-конструктора відбудови сіл RE:Ukraine Villages.

У конструкторі відобразили характерні для Дніпропетровської області колірні гами й декор. Зокрема, типовим для місцевості є поєднання світлих пастельних відтінків із синім, зеленим, коричневим. За результатами дослідження в конструкторі також додали можливість обирати цегляний і ліпний декор.

Для будівництва традиційних українських мазанок і хат-землянок на Дніпровщині використовували саман (лимпач), проте в регіоні найбільше набули поширення цегляні будинки.

Характерним для області також є розмаїття рослинних і геометричних ліпних елементів. Кути й фасади будинків оздоблюють розмальованими плитками й орнаментами у вигляді винограду й ромбів.

«Досліджуючи Дніпровщину, архітектори відзначили різноманіття декору будинків області, зокрема, звернули увагу на петриківський розпис. Історики вважають, що ця традиційна орнаментальна техніка з рослинними мотивами народилася з оздоблення сільських хат», – кажуть у Balbek Bureau.

Дніпропетровщину дослідили за підтримки Акселераційної програми Act to Support проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа коштом Європейського Союзу.

   

Balbek Bureau почало розробляти інтерактивний конструктор для будівництва автентичних приватних будинків у 2022 році, одразу після деокупації частини Київщини. Зараз до онлайн-конструктора RE:Ukraine Villages уже додали Київщину, Чернігівщину, Сумщину, Харківщину, Запоріжжя, Миколаївщину, Херсонщину й Одещину.

Там можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного регіону, а також отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. У результаті користувач отримує pdf-альбом з ізометрією, планами, кресленнями, розгортками фасадів, технічним описом й рекомендаціями оздоблювальних матеріалів.

Як інструменти диджитал-архітектури допоможуть зберегти традиції українського села і як можна допомогти проєкту збирати дані, редакція The Village Україна розбиралася разом зі старшою архітекторкою Balbek Bureau Віталіною Гошовською й диджитал-архітектором Славою Стьопулом.