Скульптуру «Янгол на будиночку» встановили на місці «Дівчини на подушках» на Пейзажній алеї. Автор нової скульптури – В’ячеслав Дідківський.

«Дівчину на подушках», яку виготовиви Костянтин Скритуцький, демонтували без попередження автора. За словами чоловіка, який представився адвокатом ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», дозвіл на заміну скульптур надав департамент охорони культурної спадщини (ДОКС).

Після того, як Скритуцький викликав поліцію, адвокат почав пояснювати демонтаж аварійним станом скульптури. Згодом чоловік уже казав, що скульптуру забирають на оновлення.

Фахівці з ГО «Адріївсько-Пейзажної Ініціативи» заявили, що все мозаїчне оформлення скульптур «виглядає досить обшарпаним». В організації кажуть, що відновити скульптуру недоцільно: «первинна технологія була невдала, а відновлена мозаїка буде постійно відпадати». Ухвалили рішення або відновлювати скульптури, або демонтувати.

Кияни зареєстрували петицію, щоб відновити демонтовану скульптуру. «Руйнування архітектурних обʼєктів є прямим порушенням права автора на витвір. Раніше таким чином було пошкоджено відомий модерністський обʼєкт – Павільйон «Квіти України». Його автор Микола Левчук не давав згоду на реконструкцію памʼятки в офісний центр», – пише автор петиції. 

   

Реконструкцію Пейзажної алеї почали у 2020 році. Першу чергу завершили в серпні 2020 року. У травні 2021 року на Пейзажній алеї облаштували верхню частину схилу. Другу чергу алеї відкрили в жовтні 2021 року. 

фото й обкладинка: ГО «Адріївсько-Пейзажна Ініціатива», Костянтин Скритуцький