Київська міська прокуратура через суд вимагає від власника укласти охоронний договір на будинок 19 століття на Подолі.

Ідеться житловий будинок на вулиці Волоській, 5, що є обʼєктом культурної спадщини. Від власника вимагають привести будівлю до належного стану, утім він ухиляється від своїх зобовʼязань щодо охорони памʼятки.  

«Це фактично позбавляє будинок гарантій захисту, передбачених пам’яткоохоронним законодавством і вже призвело до його аварійного й захаращеного стану», – пояснюють у прокуратурі.

   

Будинок розташований по червоній лінії вулиці Волоської й разом із двоповерховим наріжним будинком №5/14 і бічним флігелем №5-В складає забудову історичної садиби №5. Будинок має цінність через оригінальність архітектурного стилю. 

Ділянка належить до архітектурної й археологічної охоронних зонах і розташована на території Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». 

У серпні 2023 року тут сталася пожежа. Це був уже третій підпал садиби, яка палала у 2018-му й 2020 роках, пояснював активіст Дмитро Перов. Тоді поліція відкрила кримінальне провадження щодо пожежі. Попередньо правоохоронці розслідували «умисний підпал» (санкції за відповідною статтею передбачають до 10 років позбавлення волі).

Обкладинка й фото: Київська міська прокуратура