Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло, пояснили в МОЗ.

Як підготуватися до відключення електроенергії

  • Запас льоду. Тримайте кілька пакетів із льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії, а якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб
  • Холодильні елементи. Їх можна тримати в морозильнику й за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках
  • Запас консервів і сухих продуктів. Продукти, які не потребують охолодження (консерви, сухофрукти, крупи й горіхи), можна використати, якщо світла не буде довше, ніж планувалося

Що робити, коли вимкнули електроенергію

  • Розділити продукти. Ті, які швидко псуються, варто зберігати в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника
  • Тримати двері холодильника й морозильної камери зачиненими. Так холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, а морозильна камера – до 48 годин
  • Спосіб заповнення холодильника й морозильної камери. Заповнений холодильник / морозильник нагрівається зсередини повільніше, якщо має меншу кількість повітря. Їх варто заповнювати максимально, але не закривати вентиляційні отвори й не ставити каструлі та продукти впритул в основному відсіку. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою

Що робити після відновлення електропостачання

  • Перевірити температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4°C понад дві години, можуть бути небезпечними. Перезаморозити або приготувати можна лише ту їжу, яка все ще містить льодові кристали або має температуру до 4°С
  • Оглянути продукти. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Варто викинути продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах

Які є альтернативи холодильника

  • Сумки-холодильники
  • Термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти)
  • Льох або підвал
  • Термічне оброблення продуктів 

Також у міністерстві радять готувати менші порції й зберігати мінімальні запаси продуктів, а влітку великою частиною харчування пропонують зробити овочі й фрукти, які зберігаються без холодильника.  

Окрім того, страви радять робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

   

Раніше ми зібрали в одному тексті головні запитання про ці буремні часи: від підготовки Києва до холодної зими до експлейнера про українську енергетичну систему й лайфхаків із використання електроприладів.