ГО «Асоціація інноваційної і цифрової освіти» з «Детектор медіа» розробили «Калькулятор фейків» за сприяння Мінкульту й Національного демократичного інституту. Сервіс допоможе розпізнавати маніпулятивний контент.

Щоб перевірити новину або статтю на правдивість, потрібно на сайті натиснути кнопку «Розпочати» й дати відповіді на пʼять питань. На основі обраних відповідей вебресурс автоматично визначить правдивість чи фейковість новини.

Вебресурс працює цілодобово безкоштовно й без реєстрації. Користуватися ним можуть й українці, котрі проживають на тимчасово окупованих територіях.

Інструмент для перевірки текстів розроблено в межах Всеукраїнського проєкту «Інформаційна безпека». Розробники проєкту також пропонують:

  • мультимедійний освітній курс підвищення кваліфікації в міжнародному форматі SCORM «Медіаграмотність»;
  • вебінари з медіаграмотності для окремих цільових аудиторій;
  • тренінги, які пройдуть у Києві, Хмельницькому, Тернополі й Луцьку впродовж літа.

Усі заходи безкоштовні.

   

Безплатний курс з OSINT-аналітики запустили для ветеранів і ветеранок у березні 2024 року. OSINT – це пошук інформації з відкритих джерел.

Лише 14% українців можуть відрізнити фейки від правди. The Village Україна писала, що робити з медіаграмотністю в Україні. Редакція також представила 10 інструментів для розвитку медіаграмотності.