Під час будівництва моста-хвилі завдали збитків заповідній природі на 1,5 мільйона гривень, повідомляє Київський еколого-культурний центр.

Згідно з результатами екологічного аудиту, на Оболонському острові знищили близько 200 вікових дерев і 1000 кущів. Острів є заповідним і належить до регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови».

«Нам не зрозуміло, навіщо рубати вікові дерева, а замість садити невеликі саджанці? Це не рівноцінна заміна», – коментують екологи. Водночас у парку «Наталка», за їхніми словами, під час реконструкції всі старі дерева залишили. 

Разом із віковими деревами на острові знищили й біотопи тварин [ділянки землі з приблизно однотипними умовами]. Це близько 40 місць, де мешкали червонокнижні кажани. Ідеться також про близько 30 біотопів мухоловок-білошийок і дятлів середніх і малих, яких мають охороняти згідно з Бернською конвенцією.

Окрім того, знищили псамофітні угруповання рослин [такі, що ростуть на піску], а загальна площа зруйнованих біотипів становить 5 гектарів. Серед інших збитків – знищення фрагментів вологих і заболочених луків, заростів глечиків жовтих і шару ґрунту площею близько 14 гектарів.

Відтак КЕКЦ готує звернення до прокуратури. Дії можуть класифікувати за статтею 252 ККУ «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та обʼєктів природно-заповідного фонду».

   

Раніше КЕКЦ повідомляв, що без погоджень на острові знищили одну з найбільших у місті популяцій півників сибірських і висадили замість них газонну траву.

   

Віталій Кличко 10 років як очолює Київ. До цієї річниці редакція The Village Україна провела опитування серед аудиторії й запитала найбільші, на думку наших читачів, досягнення й провали міського голови. 

Ми не виносили окремими пунктами міст-хвилю (який у народі має менш приємну назву) і нову паркову зону на Оболонському острові, оскільки на момент запуску голосування їх ще не відкрили. Але якби виносили, то вони би потрапили в розділ «провали» як приклад нераціонального використання міських і донорських коштів під час повномасштабної війни. 

Топ-5 досягнень і фейлів Кличка за 10 років (на думку читачів) дивіться тут.

Обкладинка й фото: КЕКЦ