Три таксофони 1980-х років у Великій Британії хочуть внести в список памʼяток. Товариство «Двадцяте століття» вже подало відповідну заявку щодо таксофонів моделі KX100 в Англії, Шотландії та Уельсі, пише The Guardian.

Це «контраверсійні» таксофони, які в 80-х замінили класичні червоні телефонні будки, які The Guardian у 2001 році називав «по-нудному потворними» і «достоту прісними».

Три таксофони-памʼятки демонтують у 2025 році: на мосту Дансоп у Ланкаширі (Англія); у селищі Мааруіг на острові Гарріс (Шотландія); у Центрі альтернативних технологій у Мачинлеті (Уельс).

Хоч таксофони KX100 і вважають «гидким каченям», каже очільник кампанії Олі Маршалл, вони все ж «заслуговують місця в підручниках історії», цитує його слова видання. Ці будки презентували в 1985 році як антивандальні, просторі й такі, що пристосовані до крісел колісних. А так, як скляні двері не сягали землі, їх легше було чистити і менше «пахли сечею».

   

У 1990-х, у пік будівництва телефонних будок, у Великій Британії було близько 100 тисяч таксофонів, а зараз – менше, ніж 20 тисяч, пише The Guardian.

обкладинка й фото: John Maher / C20 Society