На Виноградарі облаштували реабілітаційний центр для дітей та людей з інвалідністю, повідомляє міський голова Віталій Кличко. Простір обіцяють відкрити вже «найближчим часом».

Будівля до і після відновлення. Фото: Марина Хонда

Реконструкцію центру розпочали ще в 2021 році, але призупинили через початок повномасштабної війни. Роботи відновили лише в травні 2022-го. Тепер центр зможе одночасно приймати 180 людей, у шість разів більше, ніж до реновації.

Це чотириповерхова будівля. Площа закладу складає 2500 м², з яких 300 м² – це укриття з реабілітаційними кабінетами для безперервної роботи лікарів. Будівля має ліфт, пандуси, а всі написи продубльовані шрифтом Брайля. Усі санвузли також облаштовані для зручності людей на кріслах колісних, пише «Вечірній Київ».

Кількість дітей, які потребують реабілітації, зростає, кажуть у КМДА. Так, у 2023 році 2005 дітям встановили інвалідність – це на 22% більше, ніж у 2022-му. Місто Варшава передала обладнання центру на Виноградарі на понад 10 мільйонів гривень.

Перший такий центр відкрили кілька років тому в Шевченківському районі, над створенням просторів працюють у Деснянському та Святошинському районі.

   

Візуалізації реабілітаційного центру БФ «Голоси дітей» у Дзвінковому розробили архітектурне бюро АІММ спільно з підлітками з Дитячої креативної ради фонду. У центрі надаватимуть психосоціальну підтримку сім’ям із дітьми, які пережили травматичні події.

обкладинка й фото: КМДА