Уряд підтримав постанову про електронне бронювання на порталі «Дія», повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зараз, щоб забронювати співробітника, потрібно подавати заяви в паперовому вигляді, збирати підписи й тижнями чекати на результат. Натомість у «Дії» цей процес хочуть скоритити до однієї години, пояснює Федоров.

Як це працюватиме

  • На першому етапі забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства й компанії, які працюють на потреби Сил оборони
  • Якщо бізнес чи державний орган має право на бронювання, то керівник зможе подати на порталі списки працівників і засвідчити заяву електронним підписом
  • Далі «Дія» автоматично перевірить по реєстрах, чи справді людина працевлаштована офіційно й чи є про неї дані в «Оберегу». Якщо все ок, працівника заброньовано
  • Керівник отримає відповідь про бронювання працівника в кабінеті на порталі, а в людини оновиться про це інформація в застосунку «Резерв+»
  • Якщо людина хоче отримати паперове підтвердження, то така можливість також буде. Обидва формати будуть однаково чинні
  • Якщо в бронюванні відмовили, керівник також отримає відповідь у кабінеті на порталі з поясненням причини

Орієнтовно послугу планують запустити на початку липня й скоро почнуть бета-тестування, додає Федоров.

   

У травні заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко повідомила, що електронне бронювання в «Дії» можуть запустити протягом місяця. За її словами, у Міноборони вважають, що електронне бронювання треба зробити якомога швидше й воно має бути автоматичним, без додаткових візитів до ТЦК. 

   

Військовозобов’язані можуть оновити дані в застосунку «Резерв+», у ТЦК чи ЦНАП згідно з оновленим законом про мобілізацію, що почав діяти 18 травня. Починаючи від цієї дати, військовозобовʼязані віком від 18 до 60 років повинні оновити свої дані протягом 60 днів. 

Також Міноборони запустило електронну систему запису до ТЦК й СП для оновлення даних. Військовозобовʼязані можуть створити запис до територіальних центрів соціального комплектування онлайн і прийти у визначений час.

Обкладинка й фото: Михайло Федоров, «Дія»