У галереї FIN у Мельбурні вперше представили роботи української дизайнерки Вікторії Якуші (Yakusha Design, Faina). Виставка «Вікторія Якуша: Іноземні історії» пройшла в межах Тижня дизайну з 29 травня по 2 червня 2024 року.

Якуша втілює концепцію «живого мінімалізму». Для своїх робіт вона обирає природні матеріали: глину, дерево, лозу, а також авторський матеріал – сире тісто ztista, готове для випікання. У складі тіста – целюлоза, глина, волокно льону, деревна стружка й біополімер, які природно розкладаються й не шкодять екології. У роботах української дизайнерки поєднуються мінімалізм, екологічність і культурна спадщина, діляться в команді Faina.

За задумом дизайнерки, лампи й бра «Сонях» відображають ідею єдності з природою. «Інсталяція нагадує соняшникове поле. Квіти-лампи нагадують, що в кожного є внутрішнє сяйво, маяк надії й сили, який можна відкрити, зазирнувши в глибину себе, так само, як соняшники шукають сонячне світло. Колекція символізує життєву силу й світло, яке перемагає темряву», – кажуть у команді. 

На виставці представили ще одну скульптуру – «Довговух». «Завдяки довгим вухам «Довговух» може чути справжні думки й мрії, відрізнити їх від думок решти», – кажуть у команді.

   

Вікторія Якуша – українська архітекторка й дизайнерка, працює в напрямі «живого мінімалізму». Українку визнали однією з 50 найвпливовіших жінок у дизайні й архітектурі за версією Dezeen. Мисткиня заснувала архітектурну студію Yakusha Design, бренд продуктового дизайну Faina й галерею Victoria Yakusha Gallery.

Студія Yakusha Design також розробила проєкт музею-резиденції Марії Примаченко в Болотні. Ми вже розповідали, що там планують спроєктувати оранжерею з екзотичними рослинами, житловий простір для охочих і кафе зі стравами за рецептами Примаченко.

Фото й обкладинка: Yakusha Studio, Faina