Волонтерку Наталю побили в Києві після слів про те, що вона не розуміє російської мови.

За її словами, ситуація трапилася після прощання з «госпітальєркою» Іриною «Чекою» Цибух на Майдані, коли поверталася додому й двоє чоловіків почали звертатися до неї «у фамільярному й вульгарному тоні». 

У відповідь на те, що активістка не розуміє російської мови, один із них «почав насміхатися і сказав, що через місяць вона все буде розуміти, бо приїдуть росіяни і виїбуть її й таких, як вона».

Після того, як зупинила запис відео, каже волонтерка, чоловік у смугастому одязі плюнув їй в обличчя. Тоді обоє з них почали погрожувати, забрали телефон з її рук, відштовхували й били по ногам. «У моменті, коли я піднімалася, один із них з розмаху влупив мені долонею плюху по окулярах і носі. Хрящ цілий, болить голова, скло не розбилося», – пише активістка. 

За її словами, коли відійшла на безпечну відстань, чоловік у смугастому одязі продовжив погрози й агресивні вигуки: «він взявся за пах і кричав, що ми всі будемо смоктати й таке інше». Згодом чоловіки втекли, а люди, які проходили чи проїжджали повз, ніяк не відреагували. Активістка вже подала звернення в поліцію й СБУ.

UPD. Поліція встановила особу чоловіка, який напав на волонтерку в Оболонському районі Києва. Його затримали та повідомили про підозру, наразі чоловік дає показання слідчим. Одним з нападників виявися місцевий мешканець. Слідчі повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України – хуліганство. Санкція статті передбачає позбавленням волі, строком до чотирьох років. 

   

Станом на січень 2023 року більше третини опитаних киян (33%) перейшли на українську під час повномасштабної війни, свідчать результати опитування в застосунку «Київ Цифровий». Водночас майже половина (46%) відповіли, що давно спілкуються українською.